gototopgototop

английский

итальянский

немецкий

нидерландский

датский

шведский

норвежский

исландский

финский

эстонский

латышский

литовский

греческий

албанский

китайский

японский

корейский

вьетнамский

лаосский

кхмерский

бирманский

тайский

малайский

яванский

хинди

бенгальский

сингальский

тагальский

непальский

малагасийский

Хто і як може отримати Карту поляка?

Хто може отримати Карту поляка? І як отримати Карту поляка? Ці питання обов’язково виникають у тих, хто вже чув про ті переваги, які дає Карта поляка. Але перш, ніж відповісти на те, хто і як може отримати Карту поляка, треба дати загальне поняття, що ж собою представляє ця Карта.

Карта поляка – це документ, який підтверджує, що її власник має польське коріння і бажає мати більше можливостей для вивчення культури Польщі. Сама Карта поляка представляє собою пластикову картку з особистими даними і фото її власника.

Дуже важливе питання, яке стосується Карти поляка – хто може отримати Карту поляка взагалі? Карту поляка може отримати громадянин України, Росії, Білорусі та інших країн колишнього СРСР*, який може документально підтвердити наявність польського коріння. Це можуть бути наступні родичі-поляки: мати чи батько, баба чи дід, прабаба чи прадід. Документальне підтвердження залежить від ступені споріднення. Наприклад, якщо ваша мати полька, то достатньо копії її паспорта та вашого свідоцтва про народження. Якщо родичі-поляки більш далекі, то копій документів потрібно стільки, щоб можливо було довести ваше пряме споріднення з цими людьми.

* у 2019 році були внесені зміни до Закону про Карту поляка, згідно яких відтепер претендувати на Карту поляка можуть не лише громадяни колишнього СРСР, а й будь-яких країн світу.

 

Неповнолітні можуть отримати Карту поляка значно простіше – достатньо заяви від їх батьків, які вже мають Карту поляка. Якщо Карта поляка є тільки в одного з батьків, то від іншого ще потрібна письмова згода.

Як бачите, головною умовою, щоб отримати Карту поляка, є наявність родичів з Польщі. Але існує ще одна можливість отримати Карту поляка (принаймні, так заявлено при створенні програми об’єднання польської нації). Якщо у вас немає ніякої спорідненості з Польщею (або ви не можете її довести документально), вам потрібно вступити до якоїсь польської громадської організації і на протязі щонайменше 3-х років приймати активну участь у поширенні польської мови та культури у своєму регіоні. Цей спосіб отримати Карту поляка дає лише можливість просити Карту поляка, але ніяк не гарантує її отримання.

 

Розібравшись з питанням щодо того, хто може отримати Карту поляка, перейдемо до наступного – як отримати Карту поляка. Для того, щоб отримати Карту поляка, треба зібрати і подати до консульського відділу наступні документи:

  1. Документ, який підтверджує вашу спорідненість з польським народом (копія і оригінал). Як було зазначено вище, може бути достатньо лише свідоцтва про народження, якщо батько чи мати є поляками.
  2. анкета встановленого зразку для отримання Карти поляка - Wniosek (анкета заповнюється польською мовою).
  3. Оригінал і копія українського та закордонного паспорта (у випадку зміни прізвища необхідно додати відповідний документ, наприклад, свідоцтво про шлюб).
  4. Фотокартку розміром 3,5 на 4, 5 см.
  5. Декларацію про належність до польського народу і та заяву про відсутність виду на проживання в Польщі. Обидва документи отримують в Консульстві Республіки Польща, де і заповнюються.

Зібрати всі ці документи, щоб отримати Карту поляка – це лише половина справи (хоча й дуже важлива). Далі – співбесіда в Консульстві, яка і буде вирішальною для отримання Карти поляка. Співбесіда для отримання Карти поляка проводиться польською мовою, тому її знання обов’язкове*. Звичайно, ніхто не буде вимагати від Вас академічних знань польської мови, але для того, щоб гарантовано отримати Карту поляка, необхідні знання для підтримання діалогу на певні теми, які можуть бути на співбесіді. До таких тем відносяться питання щодо польської культури, релігії, історії. Не завадить знання Гімну Республіка Польща. Додатковим плюсом буде вміння підтримати діалог на різні побутові теми на співбесіді для отримання Карти поляка. Крім того, не слід забувати про мету отримання Карти поляка (таке питання досить часто задають на співбесіді). Ні в якому разі не потрібно відповідати, що отримання Карти поляка вам необхідне для виїзду на роботу в Польщу, наприклад. Пам’ятайте, що Закон про Карту поляка приймався Сеймом Республіки Польща зовсім з іншою метою – це культурне споріднення, а не можливість влаштувати особисті справи в сусідній країні. Звісно, Карта поляка дає багато переваг її власникам (це і можливість легального працевлаштування, і безкоштовна вища освіта в Польщі, а після змін до Закону 2016 р. - ще й можливість отримання польського громадянства), але на співбесіді для отримання Карти поляка треба все ж таки говорити інше.

*- наша школа іноземних мов може запропонувати вивчення польської мови по скайпу для підготовки до співбесіди на отримання Карти поляка.

Сподіваємось, що в цій статті ви отримали відповіді на питання, хто і як може отримати Карту поляка. Бажаємо успіхів!

 

французский

испанский

португальский

польский

чешский

словацкий

венгерский

румынский

болгарский

словенский

сербский

хорватский

македонский

иврит

турецкий

арабский

фарси

урду

пушту

молдавский

украинский

белорусский

русский

грузинский

армянский

азербайджанский

узбекский

казахский

киргизский

монгольский

Изучение иностранных языков - новое

Уроки иностранных языков онлайн

Изучение какого иностранного языка сейчас Вас более всего интересует?